Historia

Nuoriso-osaston lippu
nuoret ja kouluttajat yhteiskuvassa
10v. merkkien jako
Kilpailujen aloitus palaveri 2013
VIKSU 2014 PoPeLin leiriläisiä palaamassa leiriltä
toiminta vrk 2014
toiminta vrk 2014 "roskis palon" sammutus
toiminta vrk kurikassa 2014
toiminta vrk 2014 rakennuspalo "keikka"
Veikon Malja 2018
Veikon Malja 2018
Veikon malja 2018

 

 

Ylhärmän palokuntanuorten syntyhetket sijoittuvat 70-luvun alkupuolelle. Tarkkaa tietoa ei ole, kun tietojen arkistointi on ollut vähän epämääräistä. Nyttemin on selvinnyt että perustamisvuosi olisi 1972.

Kuitenkin uuden paloauton tulo veti mukaan nuoria, kun autolla suoritettiin sisäänajoa. Tuo paloauto oli Ford F-600 vm. 1972 joka tuli ihan uutena ja sen ajan huippukalostoa, joka oli Ylihärmän ensimmäinen sammutusauto.

toiminta oli aktiivista aina 80-luvun puolivälin paikkeille. Ja sitten oli viisi vuotta hiljaiseloa ja vuonna 1990 nuorisotoiminta laitettiin uudelleen käyntiin. vuonna 1992 saatiin paloasema, jossa oli hyvät tilat toimia. Nuoriso-osasto sai silloin nykyisensä nimensä, sitä ennen se toimi poikaosastona. Koska tuolloin mukaan tulleista nuorista enemmistö oli tyttöjä. Osa näistä tytöistä kouluttautui hälytysosaston tehtäviin.

vuonna 1995 otettiin uusi porukka ja taas oli uusi paloauto Sisu SK 242 (entinen YH 11, nykyään KH 21 ja viimeisen muutoksen jälkeen EP 211)  ja edellinen sammutusauto sai jäädä ansaitulle eläkkeelle.

vuonna 1998 otettiin taas uusi nuoriso porukka. Ja pian saatiin taas uusi paloauto, nimittäin Ylihärmän ensimmäinen johtoauto saatiin vuonna 1999.
Ja saatiin myös uusivanha paloauto, kun osastomme hankki vuonna 1999 vanhan sammutusauton Humppilasta, joka oli samanlainen kun oma vanhasammutusauto. Toki Humppilan auto oli paremmassa kunnossa.
Samana vuonna oli myös PoPeLi:n palokuntanuorten leiri Ylihärmässä. Leiripaikkana oli juuri remontoitu yhteiskoulu.

vuonna 2002 oltiin valtakunnallisella leirillä Turussa. Ja otetiin uusia nuoria mukaan syksyllä. Nuoria tuli tuolloin tähän asti parhaiten kaikkiaan 68 nuorta Silloinkin oli uudehko paloauto hankittu, kun vaihdoimme vanhan YH 17 "uuteen" transitiin vuonna 2001.

Vuonna 2006 oltiin valtakunnallisella leirillä Rovaniemellä. Jouduimme myymään osaston paloauton(humppilan), koska sen ylläpito tuli kalliiksi ja osaston piti hankkia valtakunnalliselle leirille puolijoukkueteltta.  Otimme mukaan uusia nuoria syksyllä. Ja taas oli uusi paloauto, sillä nykyisen säiliöauton hankinta oli ajankohtainen.

Säiliöauto saapui 2007 huhtikuussa. Ja silloin myös osaston historiassa käännettiin uusi sivu, sillä osaston johtajaksi valittiin ensimmäistä kertaa nainen, Johanna Rintala. Osallistuimme liiton leirille Vaasassa ja osastomme nuorista suurin osa menestyi hyvin. Ja RJK priimus oli osastostamme. Samana vuonna osallistuimme toista kertaa historian aikana liiton kilpailuihin Nurmossa, mutta menestys ei ollut yhtä hyvä kuin viimeksi.

2008 tuli paloasemalle uusi auto jälleen, sillä 17 vaihtui. Ja syksyllä otettiin mukaan uusia nuoria. Kävimme kiertelemässä kouluilla esittelemässä sammutusautoa ja viedo nauhaa, joka ikävä kyllä koki julman kohtalon tällä reissulla. Ja tänä vuonnakin tuli pari historiallista tapahtumaa, sillä ensimäistä kertaa nuoriso-osaston varajohtajaksi nimettiin alle 18-vuotias(17v.). Ja tämä oli viimmeinen vuosi Ylihärmän kunnan aikana, koska vuoden vaihteessa tapahtui kuntaliitos ja paikkakunnan nimi muuttui Kauhavaksi, mutta nuoriso-osaston nimi säilyy Ylihärmän palokuntanuorina, sillä paloaseman nimikin on Ylihärmän paloasema.

Leireille osastomme on osallistunut katkeamattomasti vuodesta 1990. Vuosi 2009 oli ensimmäinen vuosi Kauhavan kaupungin Ylihärmän kaupunginosassa toimiessa. Muutoksia ei tullut kuin autojen tunnukset muuttuivat YH:sta KH:si ja Ylihärmän paloasema on Kauhavan 2.asema. nuorten määrä vähän väheni, mutta ei haittaa toimintaa. 2010 vuonna otettiin uusia nuoria mukaan toimintaan ja heitä tulikin ihan mukavasti kaikkiaan 29 uutta nuorta. Toki osa nuorista lopetti 2010 vuoden aikana, mutta ei ole mennyt koulutus silti hukkaan.

Vuonna 2011 aloitettiin varhaisnuorisotoiminta pitkän palaveeraamisen jälkeen ja 15.3.2011 6-8 vuotiaita nuoria tulikin 29 henkilöä, joka oli hiukan enemmän kuin arvioitiin. Aika näyttää kuinka tämä toiminta kehittyy. Olemme ensimmäisten joukossa Etelä-Pohjanmaalla ottaneet varhaisnuoria palokuntaan. Tämän päivän pelastustoimessa näköjään jatkuva muutos on se juttu, sillä tänä vuonna vielä muuttui yksiköiden tunnukset ja asema sai numeron, eli Ylihärmän paloasema on nyt myös Etelä - Pohjanmaa asema 21.

Vuosi 2012 olikin osaston 40 vuosi toiminnassa. Osaston olemassa ololla on ollut vähintäänkin merkittävä rooli pelastustoimen henkilöstön saamisessa Ylihärmän paloasemalle, sillä vuoden 2012, 27 hälytysosastoon kuuluvasta jopa 16 on tullut nuoriso-osaston kautta mukaan. Lisäksi muutamia palokuntalaisia on jatkanut harrastustaan uusilla paikkakunnilla minne ovat muuttaneetkin.

40 vuotista taivalta juhlittiin 25.8.2012 osallistujia oli aika hyvin, vaikka lomat yms. sekaannukset vähän sekoitti juhla-aika taulua. Lopuksi saattiin aikaan mainiot juhlat missä Ylihärmän sammutusmiehet ry. luovutti nuoriso-osastolle lipun, nuorille jaettiin kurssimerkit, sekä 10 vuotta mukana olleet saivat 10v. vuosimerkit.

2013 vuonna otettiin osaa kilpailuihin pitkästä aikaa ja palaaminen oli varsin menestykäs. PoPeLin kalustokilpailussa tuli 1. sija ja sankoruisku kilpailussa myös 1. sija, sekä 2. joukkue sijoittui 5. sijalle. Kilpailut pidetiin "kotiknetällä" Ylihärmässä. Sankoruisku kilpailun voitto takasi edustus oikeuden 2014 vuoden valtakunnallisella leirillä järjestettävään sankoruisku kilpailuun.

2014 vuonna PoPeLin kilpailut olivat keväällä Sievissä ja meidän joukkue jatkoi siitä mihin jäi 2013, eli voitti jälleen yli 13v. sarjan. Sankoruiskukilpailussa ei ollut lopuksi meiltä joukkuetta, koska säännöt olivat hyvin tiukat ja joukkueemme ei ollut enään sääntöjen mukainen. Syksyllä pidettiin oman osaston kesken toimintavuorokausi, sekä osallistuttiin PoPeLin toimintavuorokauteen Kurikassa.

Vuonna 2014 PoPeLin vuoden palokuntanuoreksi valittiin osastostamme Riina Tervanen. Hän oli ensimmäinen osastostamme, joka on valittu PoPeLin vuoden palokuntanuoreksi. PoPeLi on valinnut vuoden palokuntanuoren vuodesta 2012 lähtien, joten Riina oli vasta kolmas henkilö, joka on saanut kyseisen kunnian.

2016 pidettiin PoPeLin leiri Tulikettu 2016 Ylihärmässä, yläkoululla. Tämä oli vasta toinen kerta, kun alueen leiri pidettiin Ylihärmässä. Osallistujia oli n. 120 hlöä. Apuja tuli järjestelyihin sammutusmiehiltä, palokuntanaisilta ja nuorten vanhemmilta. Kokonaisuudessaan leiri oli onnistunut, vaikka sää olikin sateinen.

2018 pidettiin palokuntanuorten SM-kilpailut, Veikon malja ja tietokilpailu Ylihärmässä 21.4.2018 Osallistujia oli XXX henkilöä. Palaute tapahtumasta oli hyvää